India signaleert ‘verloren’ lander en probeert contact te herstellen

India heeft de lander, die vrijdag op het zuidelijke deel van de maan moest neerkomen, gesignaleerd. Volgens directeur van de Indiase organisatie voor Ruimteonderzoek (ISRO) Kailasavadivoo Sivan gaat het land de komende twee weken proberen het verloren contact met de lander te herstellen.

Hij ging niet in op eventuele vervolgstappen als het contact verbroken blijft.

Het voertuig is onderdeel van de maanmissie Chandrayaan-2, dat verder bestaat uit een maanwagen en een satelliet die om de maan draait. India hoopte het vierde land te worden dat een succesvolle zachte maanlanding kan uitvoeren. Tot nu toe slaagden alleen Rusland, de Verenigde Staten en China daarin.

Rusland was het eerste land waarbij dat lukte, toen in februari 1966 de Luna 9-missie succesvol op het maanoppervlak landde.

‘India niet geslaagd in zachte maanlanding’

Volgens Sivan is India er niet in geslaagd om een dergelijk zachte maanlanding te bewerkstelligen. Vrijdag werd het contact op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond verbroken terwijl de lander met 60 meter per seconde daalde.

De directeur laat zich tegenover Indiase media niet uit over eventuele schade aan het voertuig. De ISRO is nog bezig gegevens te analyseren.

Minister-president Modi liet eerder al weten “trots” te zijn op het ruimteprogramma, ondanks de tot zover mislukte maanmissie.

Bron: Nu.nl

Be the first to comment on "India signaleert ‘verloren’ lander en probeert contact te herstellen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*