PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij

PlayStation 5-geruchten doen al jaren de ronde. Hardware-upgrades, gaming as a service, backwards compatibility en een grote bak aan mogelijke games die al dit jaar gaan voldoen aan de eisen die Sony met de PS5 gaat stellen, overal valt iets voor te zeggen. In dit artikel zetten we alle feiten en geruchten over de PlayStation 5 op een rij.

Gamers voelen het aan hun water: de PS5 is op komst. Sony noemt het apparaat nog niet bij naam, maar we weten officieel dat er een nieuwe console aankomt. Sterker nog, weten al een hele hoop over de PS5. Natuurlijk wordt hij sneller, beter en nog meer van dat soort superlatieven, maar de PS5 wordt niet zomaar een nieuwe generatie consoles: het wordt misschien wel de laatste, want het kan zomaar zijn dat gamen op een fysiek apparaat over een paar jaar verleden tijd is.

Releasedatum PS5

Het is nog niet bekend wanneer de PlayStation 5 verschijnt, maar verschillende bronnen wijzen naar een release in 2020.

Geruchten

Volgens een gebruiker van ResetEra hebben meerder ontwikkelaars anoniem wat details losgelaten over de releaseperiode van de PlayStation 5. Zo wordt gemeld dat de PS5 eigenlijk op 19 november 2019 moest lanceren, maar dit is uitgesteld naar de lente van 2020 om te zorgen dat er genoeg titels beschikbaar zijn bij de lancering. Tevens zou de softwarematige ontwikkelomgeving al in handen zijn bij ontwikkelaars die aan PS5-games werken. Deze geruchten zijn op 3 januari 2019 geplaatst en nog niet bevestigd door een andere bron.

Mark Cerny van Sony zegt dat fans niet hoeven te hopen op een lancering van de PlayStation 5 in 2019. Wel zijn er al meerdere aantal studio’s die werken met testversies van de nieuwe console, zodat de ontwikkelaars genoeg tijd hebben om zich aan te passen aan de verbeterde capaciteiten van het apparaat. In een eerdere verklaring heeft Sony-topman Tsuyoshi Kodera gemeld dat het bedrijf de PlayStation 5 op zijn vroegst pas in 2021 wil uitbrengen. Of dit nog steeds het huidige plan is voor de release van de nieuwe console is nog onduidelijk.

Microsoft

Gezien Microsoft heeft aangekondigd dat de nieuwe Xbox, Project Scarlett, in het najaar van 2020 verschijnt, wordt verwacht dat Sony de PS5 ook rond die periode uitbrengt. Anderzijds wordt er ook gespeculeerd dat Microsoft alles op alles zet om eerder te lanceren dan Sony, dus zou een release in het eerste kwartaal van 2021 een realistisch moment zijn. Al met al is de PlayStation 5 dus nog iets meer dan een jaar van ons verwijderd.

Specs PS5

In een interview in april 2019 met ontwerper Mark Cerny zijn de globale specificaties van de PS5 aangekondigd. De informatie kwam als een verrassing en geeft een aardig beeld van wat we kunnen verwachten.

Interview

Ten eerst liet Cerny weten dat de nieuwe console een AMD Zen 2-processor krijgt, die is gebaseerd op de derde generatie chips uit de AMD Ryzen-lijn en acht cores heeft. Deze chip bevat een speciaal component voor 3D-audio, dat volgens Sony een nieuwe definitie zet voor geluid in games. Ook heeft de nieuwe console een op maat gemaakte grafische kaart van AMD Radeon met Navi-technologie. De stap naar 7nm-chips betekent betere prestaties en potentieel minder stroomverbruik.

De PlayStation 5 zal tevens beschikken over een speciale Solid State Drive (SSD), waardoor spellen veel sneller data kunnen ophalen. Cerny beweert dat de bandbreedte van deze SSD sneller is dan elke andere SSD die beschikbaar is voor pc’s. In een test liet hij zien hoe de laadtijd in de PS4-game Spider-Man is verlaagd van 15 tot 0,8 seconden. In een gelekte video is te zien dat de game inderdaad zeer snel laadt.

Ook bevestigt Mark Cerny dat de PS5 in potentie 8K-resoluties aankan en ray tracing gaat ondersteunen. Ray tracing wordt al langere tijd gebruikt voor visuele effecten in pc’s met Nvidia’s GTX-kaarten. De techniek zal een direct effect hebben op graphics, aangezien het de weerkaatsing van licht op objecten meteen verwerkt en zo bijvoorbeeld weerspiegelingen op glas realistisch weergeeft.

In de praktijk

Het lijkt er dus op dat de PS5 korte metten wil maken met lange laadtijden en ‘lage’ framerates. In theorie is een standaard van 4K en 60fps voor games dan ook haalbaar.

Op het InterBEE 20180-evenement in Tokio werden zelfs Gran Turismo-beelden vertoond in 8K en in 120 fps. Dit is hoogstwaarschijnlijk geen indicatie van de mogelijkheden van de volgende PlayStation, maar toont wel dat Sony aan het experimenteren is met behoorlijk hoge resoluties en framerates.

Be the first to comment on "PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*